SN txt SRP

Pratite nas

SN lnks

FacebookYou Tube

Race Date SRP

Čekamo vas! 26.05.2024.

00 d 00 s 00 m 00 s

   

prijavi se

Vesti

Sertifikovana staza Zrenjaninskog Maratona

Staza Zrenjaninskog Maratona je dobila zvaničan sertifikat AIMS-a, Međunarodne asocijacije Maratona i trka na daljinu  nakon što je njihov predstavnik i oficijalni merilac gospodin Borut Podgornik 29.04.2021. izvršio merenje.

 AIMS radi u partnerstvu sa World Athletics IAAF, pomoću kalibrirane biciklističke metode koja je  jedina odobrena za merenje drumskih trka.

Rezultat zajedničkog rada AIMS-a i Svetske atletike je priznavanje svetskih rekorda na putevima od 1. januara 2004. godine. Kriterijumi za svetske rekorde uključuju stroge kriterijume merenja. Kao i za sve AIMS putne trke, staze moraju da se mere akreditovanim meračem AIMS – Svetske atletske klase A ili B primenom kalibrisane biciklističke metode. 

 


Kriterijumi za svetske rekorde uključuju promenu visine i razdvajanje. Ovi kriterijumi su uključeni kako bi se osiguralo da staza ne bude preterano nizbrdo ili da je projektovana tako da repni vetar može neprimereno uticati na vreme. 

Promena visine meri se u smislu visinske razlike između starta i cilja. Staza ne sme pasti više od 1m / km da bi se kvalifikovala za svetske rekorde. Odvajanje je rastojanje u pravoj liniji između starta i cilja i izražava se u procentima od ukupne udaljenosti. 

Da bi bio legalan u svrhe svetskog rekorda, kurs mora biti odvojen ne više od 50 procenata. Kvalifikovane performanse za svetska prvenstva i olimpijske igre Svetska atletika takođe ima stroge merne kriterijume za kurseve koji se mogu koristiti za kvalifikacione nastupe za svetska prvenstva i olimpijske igre. 

Kurseve mora meriti akreditovani merač AIMS-Svetske atletske klase A ili B, a promena nadmorske visine mora biti manja od 1m / km. Kursevi sa razdvajanjem većim od 50 procenata ispunjavaju uslove za kvalifikacije. AIMS trke Sve AIMS drumske trke mere se od strane akreditovanog merioca AIMS – Svetske atletike razreda A ili B, ali ne zadovoljavaju sve svetske kriterijume za svetski rekord ili kvalifikacije. 

Jones Counter je standardizovan uređaj kojim se vrše merenja tako da trkači budu u potpunosti sigurni da su prešli  određenu distancu i da su rezultatii međunarodno priznati.

Staza Zrenajninskog Maratona koju smo pažljivo izabrali prema izveštaju AIMS-a odgovara kategoriji A staza po World Athletics-u i AIMS-u. 

Ovom prilikom se zahvaljujemo  oficijalnom meriocu AIMS-a gospodinu Borutu Podgorniku, kao i gospodinu Goranu Čegaru iz Atletskog saveza Srbije na pomoći i podršci.

Partneri i sponzori

 

 

Partneri i sponzori SLIKE