SN txt SRP

Pratite nas

SN lnks

FacebookYou Tube

Race Date SRP

Čekamo vas! 26.05.2024.

00 d 00 s 00 m 00 s

   

prijavi se

Blog

Nepodnošljiva lakoća trčanja

Trčanje ima moćan uticaj na stanje uma i o tome većina trkača može da posvedoči. I sam trčanje doživljavam kao mindfullness meditaciju u pokretu. Zbog tog uverenja sam prestao da slušam muziku dok trčim.

Počeo sam da osluškujem sebe,telo, njegove senzacije, pokušavam da osvestim svaki udah i da produžim svaki izdah. Ideja o postojanju trkačkog blaženstva se ispostavila kao sasvim realna. Ono je negde između osećaja sreće i euforije, a za to je „odgovoran“ endorfin koji se u toku trčanja luči u mozgu.

Tu su i hormoni kontraverznog naziva endokanabinoidi, koji stimulišu iste receptore kao kanabis. Otuda taj osećaj zadovoljstva nakom što kilometri krenu da se množe. Ponekad se neposredno posle trčanja odmah nakon osećaja iscrpljenosti javlja osećaj da se energija i više nego dopunila.

Trčanje kao i aerobne aktivnosti uopšte, stimulativno deluju na stvaranje novih nervnih ćelija i novih sinapsi među njima, što ide u prilog saznanjima da su nervne ćelije ipak obnovljive i da je neuroplastičnost itekako stvarna pojava iako se do skora verovalo da to nije slučaj.

Tu su i hormoni kontraverznog naziva endokanabinoidi, koji stimulišu iste receptore kao kanabis.

Otuda taj osećaj zadovoljstva nakom što kilometri krenu da se množe.

Ponekad se neposredno posle trčanja odmah nakon osećaja iscrpljenosti javlja osećaj da se energija i više nego dopunila.

Verovatno ste se iz neke duge rute vratili sa novom idejom ili ste konačno uvideli rešenje do tada nerešivog problema.

Nekada do rešenja stižemo tako što „odzumiramo“ problem i odmorimo um od poplave misli. Sigurno Vam se dešavalo da produžite trening za još koji kilometar upravo zbog tog osećaja da bi mogli tako u nedogled.

Kad se tako nešto desi, bez brige niste sami, svakom trkaču se to pre ili kasnije desi. Ono što je sigurno, zaraženi ste.

Ono što je dobra vest je da se ne morate lečiti, nego se slobodno prepustite i priuštite sebi trčanje po šumi, trčanje po planini, trčanje po svetskim metropolama, trčanje u društvu nekoliko desetina hiljada duša i naravno pod obavezno, svako malo, trčanje sa samim sobom. Ponekad je zaista nepodnošljivo lako trčati.



Partneri i sponzori

 

 

Partneri i sponzori SLIKE