SN txt SRP

Pratite nas

SN lnks

FacebookYou Tube

Race Date SRP

Čekamo vas! 26.05.2024.

00 d 00 s 00 m 00 s

   

prijavi se

Blog

Značaj sitematskog lekarskog pregleda sportista i rekreativaca | Apel Maraton Tima Zrenjanin

Test

 

Kako je vreme u kome se puno toga može preduprediti društveno odgovornim ponašanjem i delovanjem Maraton Tim, Zrenjanin kao organizator Zrenjaninskog Maratona apeluje na sve učesnike koje se budu prijavili i našli na startu Zrenjaninskog Maratona da obave sistematski lekarski pregled i time preventivno provere svoje zdravstveno stanje.

 

 Učesnici koji su iz Zrenjanina mogu svoj sistematski lekarski pregled, zakazati i obaviti u Sportskom dispanzeru, zrenjaninskog Doma Zdravlja. Više informacija možete dobiti pozivom na broj: 062/804-20-39 . O Domu zdravlja “ dr Boško Vrebalov“,  saznajte više na: na http://www.dzzrenjanin.rs/

Preporuka nam je ista i za sve učesnike bilo koje redovne fizičke aktivnosti. Sportistima, učesnicima u takmičemnjima u okviru školskog sporta, kao i sportskim stručnjacima je ovakav sistemastki pregled obavezan po važećem Zakonu o sportu. Ovaj zakon propisuje da pregled ne sme da bude stariji od šest meseci,Ono čemu se najviše teži je da se spreči pojava iznenadne srčane smrti u sportu, koja se na žalost ipak dešava i čiji smo svedoci.

 Uzroci iznenadne srčane smrti su nejčešće, infarkt, arteroskleroza krvnih sudova kod osoba starijih od 35 godina i nasledni poremećaji koji uzrokuju nestabilnost i smrtonosne aritmije kod osoba mlađih od 35 godina.

Ono što je bitno je da se većina ovih stanja kod sportista i rekreativaca može utvrditi preventivnim sistematskim pregledom i time sprečiti tragičan ishod.

Pregled aktivnih sportista treba da vrši lekar specijalista medicine sporta, svakih šest meseci i obuhvata anamnezu, antropomerijska merenja, fizikalni pregled, analizu EKG-a i tumačenje laboratorijskin analiza krvi i mokraće.

Ako se sistematskim pregledom uoče neki poremećaji lekar medicine sporta preporučuje dodatne preglede kako bi se dobila potpunija slika o trenutnom zdravstvenom stanju sportiste ili rekreativca.

Kod osoba u čijoj porodilčnoj anamnezi postoje slučajevi iznenadne srčane smrti do 50-te godine života najčešže se određuju dalje kardiološke pretrage kako bi se preventivno otkrilo postojanje poremećaja kod ispitanika.

Apelujemo na sve koji se prijave za učešće na Zrenjaninskom Maratonu, na roditelje, trenere, kao i na sve one koji se bave aktivno sportom i rekreacijom da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje i da ga redovno kontrolišu u ustanovama sportske medicine.

Partneri i sponzori

 

 

Partneri i sponzori SLIKE